Over ons

Het initiatief voor de ‘Before I Die Wall’ komt van Candy Chang, een kunstenaar uit New Orleans. Zij verloor iemand van wie ze heel veel had gehouden, en dacht daardoor een tijd veel na over de dood. Het leidde tot het idee voor een ‘Before I die I want to… Wall’.

Ze startte in haar eigen woonwijk met wat hout, schoolbordkrijt en een sjabloon met de tekst ‘Before I die I want to…’. Voorbijgangers konden de zin met krijt aanvullen, en zodoende hun persoonlijke wensen en gedachten opschrijven. Dat gebeurde volop, en daarmee startte een initiatief dat wereldwijd navolging kreeg.

Op vele honderden plekken op de wereld hebben inmiddels dergelijke – tijdelijke – muren gestaan, ook enkele in Nederland. Er staan vele voorbeelden op een speciale website: https://beforeidieproject.com/

Bureau MORBidee heeft als doel de dood bespreekbaar(der) te maken. Het Bureau deed dat sinds 2015 onder meer met een mobiele Before I Die Wall. Met deze Wall stond men op allerlei congressen en beurzen, maar ook bijvoorbeeld op het festival Lowlands.

Door de coronapandemie was het rondreizen met de Wall opeens niet meer mogelijk. Daardoor ontstond het idee voor een digitale Wall, als onderdeel van een website. Deze is sinds de zomer van 2021 online. De website is financieel mogelijk gemaakt door de Stichting Als & Dan.